ELEKTRİK DİRENÇ KAYNAĞINDA İŞ GÜVENLİĞİ
Genel olarak elektrik direnç kaynağı, iş parçalarına basınç altında elektrik akımı
uygulanarak yapılan bir kaynak yöntemidir. Bu yöntemin uygulanmasında olası tehlikeler ve bunları önleme yöntemleri aşağıda anlatılmıştır.
5.1. Elektrikle İlgili Olası Tehlikeler ve Önleme Yolları
Makinenin normal çalışma sırasında hiçbir elektrik çarpma tehlikesi yoktur.kaynak esnasında elektrotlardaki gerilim çoğu zaman 4V ile 20 V arasındadır.Bu voltaj makine gücüne göre değişmektedir. Ancak bu makineler, genellikle 2faz 380 V gerilimle çalıştıklarından dolayı tehlike yaratabilir. Makinenin bağlantı kablolarına ve bağlantı kumanda tablolarına dikkat etmek gerekir. Bakım esnasında kesinlikle makineye gelen enerjiyi kesmek gerekir. Yanlış bağlantı veya arızalı bir bağlantı var ise bu durumu hemen ilgililere bildirmek gerekir.
5.2. Yanıklarla İlgili Tehlikeler ve Önleme Yolları
Kaynak yapımı sırasında çoğu zaman kaynak bölgesinde ısınma olduğuna dair
belirtiler görünmeyebilir ve iş parçasının soğuk olduğu düşünülebilir. Bunun sonucunda da bu noktalara dokunulduğunda yanıklar oluşabilir. Bunu önlemenin yolu ise eldiven
giyilmesidir. Bazı durumlarda iş parçaları pense, kısaç gibi aletlerle de tutularak yanıklara karşı önlem alınabilir. Kaynak elektrotları sıcak olacağından çıplak elle dokunulmaması gerekir.
5.3. Kesilme, Ezilme Sonucunda Yaralanmalar ve Önleme Yolları
Elektrik direnç kaynağı çoğu zaman giyotin makasta kesilmiş veya presten çıkmış sac
malzemelere uygulanır. Bu parçaların kenarları keskin ve çapaklı olur. Bunların neden
olacağı sıyrık ve kesilmelerden korunma yolu, iş parçalarının kaynak öncesinde
temizlenmesi ve eldiven giyilmesidir. Elektrik direnç kaynak makinelerinde, elektrodları hareket ettiren mekanizma aynı zamanda bir pres gibi iş parçalarına baskı uygular. Parmak veya elin elektrodlar arasında kalması ciddi ezilmelere neden olur. Bu yüzden parmak veya elin elektrodlar arasında kalmamasına çok dikkat gösterilmelidir.
5.4. Sıcak Metal Sıçraması ile Oluşabilecek Kazalar ve Önleme Yolları
Nokta, dikiş ve kabartılı nokta kaynak yöntemlerinde çalışma şartları ve malzeme
doğru olarak seçildiyse erimiş veya sıcak metal parçacıklarının sıçrama tehlikesi pek yoktur. Ancak yine de sıçramalar olabileceğinden ve bu sıçramaların kaynakçının gözlerine zararvereceğini bildiğimizden beyaz camlı gözlük kullanmak gerekir. Sıçrayabilecek metal parçacıkları çevrede kolay yanabilen malzemeler için de tehdit oluşturur. Bu tip malzemeler kaynak alanından çıkarılmalıdır ve oluşabilecek bir yangın için de tedbirler alınmış olmalıdır.
5.5. Zehirlenmeyle Oluşabilecek Kazalar ve Önleme Yolları
Elektrik direnç kaynağında kaynatılacak iş parçaları yağ, kir, pas, boya vb.
unsurlardan temizlenmiş ise kaynak sırasında çok az duman ortaya çıkar. İş parçası üzerinde yağ tabakası, plastik, boya, çinko vb. yabancı maddeler var ise kaynak sırasında duman oluşur. Büyük ve havalandırması iyi bir atölye için bu durum sorun olmamakla beraber, küçük ve havalanamayan atölyelerde sorun teşkil eder. Böyle atölyeler için özel havalandırma tertibatlarına ihtiyaç duyulur.